11 January 2016

PELABURAN UNIT TRUST TERBAIK

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA…

Jika anda TERCARI-CARI info dan BERMINAT untuk mula melabur Unit Trust, anda MEMANG berada di tempat yang BETUL…TAHNIAH. Ramai yang ingin melabur, tapi tak tahu nak start kat mana. 

Mungkin banyak persoalan yang bermain di minda anda: Apa itu Unit Trust (UT)? Boleh untung ke? Modal besar ke? Apa fund terbaik untuk melabur? Halal ke haram? Yang mana patuh shariah? Apa beza fund dari Public Mutual, CWA (CIMB Principal), Kenanga, Eastpring, Manulife, Affin Hwang, AmIslamic, Maybank, PMB dan lain-lain?


Dapatkan artikel saya yang TERBARU lagi TERKINI di http://rosyaidiradzi.blogspot.my/

APA ITU UNIT TRUST?

Unit Trust = Unit Amanah = Amanah Saham

Ia merupakan suatu bentuk pelaburan kolektif yang membolehkan para pelabur yang mempunyai objektif pelaburan yang sama mengumpul wang mereka, dan kemudian dilaburkan ke dalam pelbagai portfolio sekuriti atau asset lain yang diuruskan oleh pengurus professional (Fund Manager).

Dalam erti kata lain, wang-wang pelabur akan diletakkan dalam satu dana (fund) yang diuruskan oleh suatu syarikat pengurusan dana yang dipanggil “Syarikat Pengurusan Unit Amanah” atau ringkasnya UTMC (Unit Trust Management Company). Terdapat lebih kurang 36 UTMC di Malaysia ketika ini yang menawarkan lebih daripada 650 dana keseluruhannya. Antara UTMC adalah CIMB Principal, Public Mutual, PMB Investment, Phillip Mutual Berhad, Maybank Asset Management, AmInvestment, RHB Asset Management, Amanahraya Investment, dan banyak lagi.

Terdapat dana yang patuh syariah (Islamic fund) dan tidak patuh syariah (conventional fund).Yang patuh shariah semestinya mempunyai Panel Penasihat shariah masing-masing yang memastikan ianya dilaburkan di tempat yang halal dan dibenarkan sahaja.

#Tahukah anda bahawa ASB juga adalah pelaburan Unit Trust?


Jadual di atas menunjukkan pulangan pendapatan/ dividen beberapa sektor pelaburan dan simpanan. Data ini adalah berdasarkan pulangan 10 tahun terdahulu. 

#Agak-agaknya, dimanakah kaum Cina melaburkan wang mereka?


KELAS ASSET UNIT TRUST


Apabila kita sebut tentang unit trust, pasti kita akan terbayangkan Public Mutual dan CWA. Tetapi, tahukah anda bahawa terdapat 36 syarikat unit trust (UTMC) di Malaysia? 

Apa yang membezakan setiap satu UTMC ini? Fund... masing-masing mempunyai fund untuk ditawarkan kepada pelabur. Ia melibatkan Islamic Fund (patuh syariah) dan conventional fund (tidak patuh syariah). Fund patuh syariah yang ditawarkan oleh mana-mana syarikat unit trust sentiasa dipantau dan diaudit oleh Panel Syariah masing-masing. Namun sebagai umat Islam, adalah wajib kita memilih Islamic Fund. Setakat 31 May 2018, terdapat 232 Islamic Fund yang boleh dipilih pelabur Islam.

Fund boleh dibahagikan kepada beberapa kategori / kelas Asset. Setiap kelas Asset mempunyai strategi pelaburan yang unik dan pelbagai. Lain kelas Asset lain juga tahap risikonya... begitu juga pulangan pendapatannya.


Equity adalah kategori / kelas Asset popular pelabur untuk kembangkan modal masing-masing. Terdapat beberapa lagi sub kategori Equity seperti Equity Malaysia, Equity Income Malaysia, Equity SM & Mid Cap, Equity Asia Pacific, Equity Global dan beberapa lagi. Jika pelabur melabur dalam fund Equity Malaysia, bermakna pelabur berpeluang melabur dalam saham syarikat yang didagangkan di Bursa Malaysia seperti TNB, IHH Helthcare, Telekom Malaysia, Axiata, Sime Darby Construction, dan banyak lagi.

Kenaikan dan penurunan harga saham syarikat2 ini juga akan menaikkan / menurunkan harga unit trust pelabur. Namun, kesannya adalah minimal. Equity biasanya berisiko tinggi dan mampu memberikan pulangan yang tinggi. High Risk High Return. Meskipun demikian, pelaburan equity unit trust masih dalam kategori yang rendah risikonya berbanding Saham dan Forex. Pilihan fund yang betul mampu memberikan pulangan yang tinggi ...(1) >10% kenaikan harga dan (2) sejumlah dividen.

Bond / sukuk adalah pelaburan dalam bond yang diterbitkan oleh kerajaan atau mana2 institusi. Ia adalah modal kita yang dipinjamkan kepada mereka dan mereka perlu membayar kembali mengikut tempoh dan jumlah keuntungan yang dipersetujui. Ia adalah fund yang stabil, rendah risiko dan biasanya memberikan pulangan  (1) antara 4%-6% setahun (kenaikan harga) dan juga (2) sejumlah dividen.

Mixed Asset Fund juga disebut Balanced Fund adalah kombinasi pelaburan dalam Equity dan Bond / Money Market. Terdapat ration yang ditetapkan (boleh rujuk Fund Factsheet). Contohnya 70% Equity 30% Bond/money market. Kategori ini lebih rendah risikonya berbanding equity. Money market umpama seperti Fixed Deposit.... simpanan cash... sangat rendah risiko dan mampu memberikan pulangan 3%-5% setahun.

Tips!

Tidak ada satu kelas Asset yang mampu Cemerlang pada setiap masa
Prestasi sentiasa berubah-ubah...

Anda berminat untuk melabur? 

11 KELEBIHAN UNIT TRUST
  1. Modal Rendah
    • Dengan pelaburan minima RM1,000, pelabur dah pun dikira melabur dalam saham-saham mewah seperti Maxis, Axiata, TNB, Sime Darby dan banyak lagi.
    • Ia boleh dilaburkan secara tunai atau melalui Pengeluaran KWSP.
    • Jadilah Orang yang BIJAK. Tingkatkan SIMPANAN KWSP anda menjadi berkali ganda TANPA mengeluarkan MODAL. Berminat nak tahu?
  2. Professional Management
    • Terdapat Sekumpulan Fund Manager yang akan menguruskan portfolio pelaburan Fund anda.
    • Mereka SANGAT BERPENGALAMAN (>10 tahun) dalam bidang kewangan, ekonomi dan pelaburan.
    • Kita perlu yakin dengan kepakaran yang dimiliki mereka. Just invest and let them do their work.
  3. Diversification 
    • Unit Trust melabur dalam pelbagai saham syarikat-syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia.
    • Biasanya ia dilaburkan dalam banyak sector/ segmen portfolio – construction, health care, oil and gas, telecommunication, consumer products dan sebagainya. 
    • Kebaikannya, jika ada antara saham syarikat yang dilaburkan itu rugi, kesannya dapat diperlahankan (dilute) jika saham syarikat lain memberikan keuntungan.
    • Walaupun kita hanya melabur RM1,000 dalam unit trust, namun kita boleh dikatakan sudahpun melabur saham di syarikat2 besar seperti Axiata, Sime Darby dan sebagainya.
  4. Investment Costs
    • Oleh kerana Fund Manager melabur saham di syarikat2 terpilih secara pukal dan kuantiti yang besar (juta-juta), maka kos2 terlibat dapat dikurangkan / diberikan diskaun.
    • Apabila kos2 ini dikurangkan, maka sebahagian besar duit kita boleh dilaburkan terus dalam unit trust.
  5. Capital Gains
    • Dengan melabur Unit Trust, kita akan beroleh 2 perkara: Dividen dan Capital Gains (kenaikan harga unit)
    • Kelebihan Unit Trust adalah kerana harga unitnya tidak tetap dan sentiasa turun dan naik. Kenaikan harga memberikan keuntungan kepada pelabur.
    • Kita digalakkan membeli ketika harga rendah dan dapatkan keuntungan apabila harganya meningkat.
  6. Ease Of Transaction
    • Terdapat pelbagai cara untuk melabur.
    • Agen / konsultant akan menerangkan cara yang paling mudah untuk membolehkan pelaburan dilakukan.
    • Ia boleh dilaburkan secara Tunai atau melalui Pelaburan menggunakan Akaun EPF.
  7. Advantage Of Compounding
    • Duit pelaburan anda akan ‘beranak bercucu dan bercicit’ menjadi satu amaun yang besar.
    • Dengan kadar pulangan yang tinggi, ianya berupaya menjadikan anda jutawan semasa anda bersara kelak.
  8. Ringgit Cost Averaging/ Dollar Cost Averaging
    • Ini adalah salah satu strategi dalam memaksimakan keuntungan Pelaburan Unit Trust
    • Kita secara konsisten melabur setiap bulan dan menambah pelaburan ketika harga murah.
    • Secara purata, harga unit yang dibeli akan menjadi lebih rendah dan menguntungkan untuk jangka masa panjang.
  9. Liquidity (Kecairan)
    • Ia mudah untuk ditunaikan.
    • TIADA TEMPOH MATANG dalam Unit Trust. Kita boleh 'cash' kan unit kita apabila objektif pelaburan kita sudah tercapai.
    • Namun adalah digalakkan untuk melabur minima 3 tahun untuk hasil yang lumayan.
    • Proses pengeluaran/jual unit/ redeem/ cash out biasanya mengambil masa sehingga 10 hari.
  10. Hedge Against Inflation
    • Dengan pulangan yang tinggi, ia adalah instrumen pelaburan yang mampu MEMBERIKAN RETURN MELEBIHI INFLASI.
    • Dengan teknik strategi yang betul, anda bukan sahaja boleh mendapatkan pulangan melebihi inflasi, malah mampu memperoleh kadar pulangan yang tinggi dan lumayan.
    • Anda inginkan pulangan >20% setahun melalui Pelaburan Unit Trust?
  11. Pulangan Tinggi
    • Terdapat banyak fund yang terbukti mampu memberikan return pulangan >15% setahun.
    • Malah ada fund yang mampu memberikan pulangan purata 30% untuk tempoh 10 tahun.
APAKAH JENIS KEUNTUNGAN PELABURAN UNIT TRUST?

Adakah pelaburan Unit Trust ini lebih menguntungkan berbanding ASB, Tabung Haji atau KWSP? Bila boleh untung? Berapakah jumlah keuntungannya?

Saya cuma boleh bagi jangkaan dan potensi keuntungan. Unit Trust ni bersifat naik turun. Mustahil saya boleh meneka dengan tepat. Namun jika anda melabur dengan saya, saya akan tunjukkan strategi betul untuk melabur Unit Trust bagi mencapai objektif pelaburan anda. Strategi terbaik melabur Unit Trust adalah saya akan menjadi Watcher PERTAMA dan anda sebagai Watcher KEDUA.

1)  Income Distribution (Dividen)

2) Capital Gain (Beli Harga Rendah Jual Harga Tinggi)
Katakanlah anda melabur sebanyak RM10,000 di dalam fund A pada 1 September 2014, yakni ketika ekonomi Malaysia tengah Down, harga minyak jatuh, nilai RM jatuh, yang mendorong kejatuhan harga saham di Malaysia. Harga seunit pada masa itu adalah RM0.50/unit.

Service charge        = RM5.5% x RM10,000 = RM550
Total investment      = RM10,000 – RM550 = RM9,450

Total unit                   = RM9,450 / RM0.50 seunit = 18,900 unit

Katakanlah sebelum mendapat dividend pada bulan Ogos 2015, market dah naik dan harga seunit NAV pada Julai 2015 adalah RM0.75/unit. Oleh itu keuntungan diperolehi:
Keuntungan              = RM0.75 x 18,900 unit = RM14,175
                                 = RM14,175– RM10,000 = RM4,175

* Sekarang adalah masa terbaik untuk membeli Unit Trust kerana harga NAV baru nak mendaki naik semula. Whatsapp SMS Call 012-558 8680

#ASB hanya memberikan Dividen. Tiada capital gain!. Harga ketika anda membeli / menjual ASB tetap RM1.00.


Anda berminat untuk melabur? 

PERSEDIAAN SEBELUM MELABUR
Apakah matlamat / objektif anda dalam Pelaburan Unit Trust?
Apakah yang anda ingin capai dengan Unit Trust?

Anda boleh tentukan matlamat anda berdasarkan:
  1. Needs and goal (Matlamat)
    • Menyimpan untuk hari tua / Retirement Plan
    • Menyimpan untuk Pendidikan anak anda / Education Plan
    • Menyimpan untuk mengerjakan Haji
    • Menyimpan untuk melangsaikan hutang rumah dengan cepat
    • Menyimpan untuk mendirikan rumah tangga
  2. Risk Appetite (Tahap Toleransi Risiko)
    • Low Risk taker - Untung sedikit dan boleh rugi sedikit
    • Midium Risk taker - Untung sederhana dan boleh rugi sederhana
    • High Risk taker - Untung banyak dan boleh rugi banyak
  3. Time Horizon (Tempoh Masa)
    • Short term - Pelaburan untuk 1 tahun atau kurang
    • Middle Term - Pelaburan untuk tempoh 3-5 tahun
    • Long term - Pelaburan > 5 tahun

7 TIPS MELABUR UNIT TRUST
  1. When Is The Best Time To Invest?
    • First: The last 10 years,
    • Second: Now! Now! Now!
    • Sekarang harga unit adalah murah. Kumpulkan unit sekarang.
  2. Beli pada harga terendah
    • Fund baru launching - biasanya dijual pada harga asal unit saham (harga permulaan) dan diikuti dengan diskaun service caj sebanyak 1% - 2%.
    • Selepas declaration agihan dividen / tambahan bonus unit - harga unit saham akan jatuh sedikit selepas pertambahan bilangan unit saham.
    • Bila ekonomi menurun seperti sekarang. Bila market down lah anda patut beli atau tambah unit trust anda, kerana anda dapat memiliki lebih banyak unit saham pada harga yang lebih rendah. Market down bermakna mega-sales untuk industri unit trust. Banyak orang ada persepsi salah, market down dia takut nak melabur. Bila market up (harga dah mahal) baru nak melabur. Melepas lah beli unit trust semasa murah!
  3. Global & Local Market Review
    • Keadaan politik, ekonomi, politik dan falsafah pentadbiran kepimpinan negara dan global juga mempungaruhi market.
    • Nilai Ringgit, harga minyak, harga komoditi dan sebagainya juga mempengaruhi prestasi unit trust.
  4. Ringgit Cost Averaging (RCA)
    • Konsisten melabur unit trust untuk suatu tempoh masa.
    • Buy  buy more when it is cheap
    • Buy less when it is expensive
    • Not much to worry about timing the Mr. Market
  5. The Power Of Compounding
    • Inilah keajaiban dalam bidang kewangan yang akan memberikan anda keuntungan yang tak disangka-sangka.
    • Wang anda akan berganda tanpa anda sedar jika anda biarkan wang + dividen anda terkumpul dan dilaburkan semula.
  6. Switching Fund Inter Company
    • Ini adalah salah satu strategi dalam Unit Trust untuk memaksimakan keuntungan.
    • Anda menukar fund sedia ada kepada fund lain yang lebih baik prestasinya.
    • Ini bagi memastikan anda mampu mencapai objektif/ matlamat pelaburan dalam tempoh yang ditetapkan malah mungkin lebih awal.
  7. Timing Market
    • Analisis teknikal boleh meramalkan trend market.
    • Membeli pada harga terendah dapat memaksimakan keuntungan.
9 TIPS MEMILIH FUND UNIT TRUST

Adakah anda mementingkan Populariti UTMC dalam membuat keputusan untuk melabur?
Atau anda ingin mementingkan Prestasi Fund yang memberikan return pulangan yang tinggi?

Yang popular tak semestinya menunjukkan prestasi terbaik. Fund yang berprestasi cemerlang dan memberikan return pulangan yang tinggi tak semestinya daripada UTMC yang paling glamor.

Di senaraikan 9 tips sebagai Panduan Memilih Fund. Buatlah kaji selidik dahulu sebelum melabur. Rujuk Fund Fact Sheet untuk details.

1.    Islamic Fund
  •  Pilihlah yang patuh shariah
  • Terdapat panel penasihat syariah yang akan pastikan wang anda dilaburkan dalam saham yang halal.
  • #Adakah ASB patuh shariah?
2.    Fund Performance
  • Dapatkan past performance data – berapakah pulangan sepanjang 3 /5 /10 tahun lepas.
  • Past performance not indicates future performance. Tetapi sekurang-kurangnya kita dapat tahu bahawa Fund Manager nya bijak melaburkan duit pelabur sehingga dapat memberikan return pulangan yang tinggi.
  • Boleh rujuk Prestasi dana (pulangan 3/5 tahun dan kedudukan ranking fund kategori yang sama) di Lipper Leaders - Lipper Fund Table atau di Morningstar Rating
3.    Risk Rating
  • Fund Volatility (Lipper Analytics)
  • Lagi tinggi nilainya, lagi tinggi risiko pelaburannya.
  • High risk High Return.
 4.    Launch Date
  • Bila fund tersebut dilancarkan?
  •  Adalah disyorkan memilih fund yang > 5 tahun yang mempunyai ‘track record’ untuk dinilai prestasinya.
5.    Investment Portfolio (Asset Allocation)
  • Dimanakah wang anda akan dilaburkan?
  • Kebijaksanaan Fund Manager dalam memilih saham mampu melonjakkan harga NAV unit trust tersebut. Anda juga akan untung.
6.    Trustee
  • Siapakah Trustee yang dilantik untuk fund tersebut?
  •  Apakah fungsi trustee?
7.    Fees, Charges and Expenses
  • Berapakah caj dikenakan ketika anda membeli unit trust?
  • Berapakah caj dikenakan jika anda ingin menukar fund?
  • Berapakah caj dikenakan ketika anda menjual/redeem unit trust?
  • Management Fee, Trustee Fee dan uCaj-caj lain.
8.    Tarikh Pemberian Dividen
  •  Anda boleh merancang tempoh pelaburan anda.
  • Pastikan anda memperolehi Dividen hasil daripada pelaburan anda. Jika tiada, umpama pelaburan ASB tanpa dividen….anda mahu?
9.    Lipper Leaders Rating
  • Consistent Return – 5 star?
  • Total Return – 5 star?
  • Preservation – 5 star?
#Pastikan agen/consultant anda memberikan maklumat lengkap dan memuaskan hati anda sebelum membuat keputusan untuk melabur.

ADAKAH PULANGAN UNIT TRUST TERJAMIN?

Sebenarnya tiada istilah terjamin di dalam mana-mana pelaburan sekali pun.

Sebagai contoh, Pelaburan ASB tidak pernah menjamin berapakah jumlah pulangan yang akan diberikan kepada para pelaburnya. Tetapi kenapa pelabur sanggup meminjam dengan bank untuk melabur di dalam ASB? Ini kerana, pelabur menjangkakan pulangan yang akan diberi adalah di sekitar 8-10% setahun berdasarkan pulangan yang telah diberikan kepada pelabur terdahulu semenjak beberapa tahun yang lepas.

Begitulah juga keadaannya dengan Unit Trust. Pulangannya juga tidak terjamin. Tetapi pelabur yang terdahulu telah mendapat keuntungan melebihi 12 peratus malah ada yang mendapat pulangan melebihi 30% setahun.

======================
"There are two key rules to be a successful investor.
The First Rule - Ensure that you understand the products that you are investing in. 
The Second Rule - Never forget Rule no. 1"

********************************
Update terkini perkembangan Unit Trust Terbaik Malaysia di Facebook ini.
LIKE page ini untuk STRATEGI BIJAK melabur Unit Trust Patuh Shariah. 
Plan Your Money, Plan Your Future. 
Mission to Maximize Return & Minimize Risk.

********************************
Make a better choice. When only THE BEST will do. Lets invest with us!
  • Invest in The Best Unit Trust Fund
  • Be 'a part' of WORLD CLASS HIGH PERFORMANCE companies - Apple, Facebook, Google, Microsoft, Alibaba, Samsung
  • Diversify investment in STRONG ECONOMIC GROWTH countries - US, UK, Germany, China, India, Japan, Australia, Asia Pacific
  • Enjoy UNLIMITED & FREE switching INTER-COMPANY (25 companies)
  • LIQUIDITY - No 'Term' Contract / No Lock-in period of investment
  • FLEXIBLE and EASY Transaction
  • ONLINE PLATFORM & mobile APPS - latest & up to date investment performance
  • Your investment will be manage by EXPERT & PROFESSIONAL Fund Manager - Proven Track Record
  • Of course! Its LEGAL. Approved by Securities Commission Malaysia
Feel free to contact us directly if interested to invest in The Best Unit Trust Fund.

Puan Faziah (KL, Gombak, Bt Caves, Selayang, Kepong, Setiawangsa)

Pn Thaniah (KL, Petaling Jaya, Shah Alam)

En Hawari (Damansara, Shah Alam, Petaling Jaya)

En Khairool (KL, Ampang, Cheras, Seri Kembangan, Bangi, Kajang)

En Akmal (Damansara, Sungai Buloh, Puncak Alam, Rawang)

Pn Hajar (Putrajaya, Nilai, Seremban)

Pn Suzana (Klang, Shah Alam, Banting)

En Jirum (Klang, Kuala Selangor, Sabak Bernam, Sungai Besar)

Pn Hajar (Putrajaya, Nilai, Seremban)

Puan Shaiqah (Pahang)

En Salahuddin (Pahang)

Cik Maszura (Terengganu)

Puan Noraini (Johor)

Tn Raja Mohd Azman (Perlis, Kedah)

En Anif (Penang)

********************************
Jom jadi Perunding / Penasihat Pelaburan Unit Trust...

KLIK SINI untuk maklumat terperinci untuk untuk peluang ini atau whatsapp link ini...
================================
DISCLAIMER : Past performance does not reflect future performance. All information in this article / blog is for educational purposes only and should not be taken as investment advise, nor as a recommendation or endorse. Please refer to your agent for details explanation. Thanks.
================================
Aberdeen | Affin Hwang |AIA | Amanah Mutual Berhad (AMB)| AmanahRaya Investment | AmFunds (AmInvest|Amundi |BIMB Investment | CIMB Principal | Eastspring Franklin Templeton | Inter-Pacific |KAF |Kenanga |Libra |Manulife |Maybank | MIDF Amanah | Nikko |Opus |Pacific |Pheim | Phillip Mutual | PMB Investment | RHB Asset Management RHB Islamic International Asset Management|TA Investment | UOB
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...